
سفر با هواپیما در دوران بارداری بسته به عوامل مختلفی نظیر اینکه در هفته چندم بارداری هستید، نوع بارداری شما پرخطر یا کم خطر است، چه مدتی قرار است در پرواز باشید تا به مقصد برسید ممکن است خطرناک یا ایمن باشد. ضمن اینکه پرواز مادر باردار بسته به اینکه با کدام یک از شرکت های هواپیمایی داخلی یا خارجی سفر می کند شامل محدودیت ها و قوانین متفاوتی خواهد شد.
از این رو لازم است قبل از رزرو بلیط هواپیما اطلاعات کاملی درباره بهترین زمان برای پرواز در دوران بارداری کسب کنید، مدارک مورد نیاز برای سوار شدن خانم حامله به هواپیما را بررسی کنید و با انتخاب بهترین صندلی و رعایت نکات مهم مسافرت هوایی در بارداری، سفر راحت تری را برای خود رقم بزنید.
جدول محتوا
Toggleآیا سفر با هواپیما در دوران بارداری ایمن است؟
پاسخ به این سوال بستگی به عوامل زیر متفاوت خواهد بود:
- سن بارداری: هفته چندم بارداری خود را سپری می کنید؟
- مرتبه بارداری: اولین دفعه است که مادر می شوید یا سابقه زایمان دارید؟
- طول پرواز: پروازتان بیشتر از دو ساعت است یا کمتر از دو ساعت؟
- گواهی پزشک زنان: آیا پزشک معالج اجازه سفر به هواپیما را به شما داده است یا خیر؟
در ادامه مطلب تمامی فاکتورهای ذکر شده را به طور دقیق بررسی خواهیم کرد.
پروازهای کمتر از دو ساعت
در صورتی که پرواز شما کمتر از ۲ ساعت باشد تنها در صورتی می توانید سوار هواپیما شوید که در هفته ی اول تا ۳۲ بارداری به سر ببرید در غیر این صورت سفر هوایی برای شما خطرناک خواهد بود.
پروازهای بیش از دو ساعت
در پرواز های بیش از ۲ ساعت اگر در هفته ی اول تا ۲۸ بارداری باشید پرواز شما بدون خطر و بلامانع است در غیر این صورت نباید سوار هواپیما شوید.
بهترین زمان برای سفر هوایی در دوران بارداری
بهترین زمان برای سفر با هواپیما در دوران بارداری سه ماهه دوم بارداری (هفته ۱۴ الی ۲۸) می باشد.
سفر با هواپیما در سه ماهه اول بارداری
پرواز در سه ماهه اول بارداری (هفته ۱ الی ۱۴) به شرطی که مادر و کودک سالم بوده و بارداری از نوع پر خطر نباشد به طور کلی بی خطر است و الزامی برای دریافت تایید و گواهی پزشک نیست اما دقت کنید در این دوره احتمال سقط جنین بیشتر از هر زمانی است و علائمی نظیر ویار و حالت تهوع شدید سفر را برایتان سخت و آزاردهنده خواهد کرد.
سفر با هواپیما در سه ماهه دوم بارداری
در یک بارداری سالم، ۳ ماهه دوم بارداری (هفته ۱۴ الی ۲۸) ایمن ترین زمان برای پرواز است چراکه در این دوران علائم حاملگی نظیر استفراغ به حداقل خود رسیده و ترشح هورمون ها سبب می شود هم مادر هم جنین وضعیت جسمی مناسب تری داشته باشند.
سفر با هواپیما در سه ماهه سوم بارداری
سه ماهه سوم بارداری(هفته ۲۹ الی ۳۶) پر خطر ترین و پر چالش ترین زمان برای سفر هوایی مادر است. هر چه در هفته های انتهایی این دوران باشید احتمال زایمان زودرس بیشتر خواهد بود. ضمن اینکه در این دوران شکم بزرگتر شده و مادر با دردهای پشت، تورم پاها و خستگی بیشتری مواجه است که می تواند سفر هوایی را دشوار تر کند. همچنین احتمال کاهش گردش خون و لخته شدن خون افزایش یافته و در پروازهای طولانی کمبود فضای کافی صندلی آزاردهنده خواهد بود.
موارد منع سفر با هواپیما در بارداری
در صورتی که بارداری شما شامل یکی یا چندتا از موارد زیر شود بارداری پر خطر محسوب شده و سفر هوایی برای شما ممنوع خواهد بود:
- فشار خون بالا بارداری یا پره اکلامپسی
- سابقه زایمان زودرس
- سابقه سقط جنین
- بارداری دو یا چندقلویی
- بارداری خارج رحمی
- سابقه داشتن لخته خون، خونریزی واژینال، جفت سرراهی و هر علائمی که در بارداری سالم وجود ندارد
مدارک لازم برای سفر هوایی بانوان باردار
به طور کلی مدارک لازم برای پرواز مادر باردار عبارت اند از:

- گواهی پزشکی: این گواهی باید توسط متخصص زنان و زایمان تأیید و مهر شده باشد و شامل اطلاعاتی مانند سن بارداری، تاریخ تخمینی زایمان، وضعیت سلامت مادر و جنین، تاریخ و مقصد پرواز باشد. توجه داشته باشید که اعتبار این گواهی معمولاً حداکثر ۷۲ ساعت است.
- سونوگرافی: توصیه میشود یک نسخه از آخرین سونوگرافی خود را همراه داشته باشید تا در صورت نیاز، آن را به پزشک یا نماینده پزشکی ایرلاین ارائه دهید.
- تاییده پزشک ایرلاین: برخی از خطوط هوایی پیش از پرواز، معاینه پزشکی مجزا برای مادران باردار انجام می دهند. در صورت عدم وجود مشکل، مجوز پرواز صادر خواهد شد.
قوانین شرکتهای هواپیمایی داخلی درباره بارداری
- ایرلاین ماهان: پرواز مادر باردار با ایرلاین ماهان فقط تا انتها هفته ۲۸ مجاز است. حاملگی تک قلو بعد از هفته ۳۶ و حاملگی چندقلو پس از هفته ۳۲ به طور کل ممنوع است.
- ایرلاین ایران ایر: مادر باردار می تواند با ارائه نامه پزشک معالج و آخرین سونوگرافی خود تا انتها هفته ۲۸ پرواز کند در غیر این صورت بایستی مدارک پزشکی خود را به مرکز پزشکی هوایی “هما” ارسال کرده و مجوز پرواز را اخذ نماید.
- ایرلاین یزد ایر: شرکت هواپیمایی یزدایر اجازه پرواز مادر باردار تا انتهای هفته ۳۲ را با مجوز پزشک معالج می دهد.
- ایرلاین کاسپین: پرواز مادر باردار با ایرلاین کاسپین طی ۲۸ هفته اول حاملگی با ارائه مجوز پزشک زنان زایمان بلامانع است.
- ایرلاین سپهران: در صورتی که مادر باردار در هفته ی ۱ الی ۲۸ بارداری به سر می برد تنها ارائه تصویر آخرین سونوگرافی برای پرواز با سپهران کافیست اما در هفته ۲۹ الی ۳۶ ارائه مجوز متخصص زنان زایمان ضروری است.
- ایرلاین قشم ایر: شرکت هواپیمایی قشم ایر در صورتی که مادر باردار در اولین بارداری خود باشد تا هفته ۳۶ با مجوز پزشک اجازه پرواز صادر میکند اما در بارداری دوم فقط تا هفته ۳۲ می توانید به شرط مجوز پزشک پرواز کنید.
- ایرلاین کارون: مادر باردار در بارداری اول می تواند تا انتهای هفته ۳۶ با مجوز پزشک با ایرلاین کارون سفر کند اما در بارداری دوم تنها تا هفته ۳۲ مجاز به پرواز خواهد بود.
- ایرلاین کاسپین: حداکثر بازه مجاز برای پرواز مادر بارداری با ایرلاین کاسپین تا انتها هفته ۲۸ می باشد. اما در هفته ۲۹ الی ۳۴ همراه داشتن مجوز متخصص زنان زایمان الزامی است. ضمن اینکه پرواز بارداری تک قلو در هفته ۳۵ به بعد و بارداری چندقلو در هفته ۳۳ به بعد به طور کل ممنوع است.
- ایرلاین معراج: امکان پرواز مادر باردار تا انتها هفته ۲۸ بدون مجوز پرشک وجود دارد اما در صورتی که بارداری از نوع تک قلویی و در هفته ۲۸ الی ۳۴ باشد مادر موظف به ارائه مجوز پزشک خواهد بود. همچنین در بارداری چندقلو و در هفته ۲۸ الی ۲۳ مجوز پزشک الزامی ایست.
- ایرلاین پارس ایر: شرکت هواپیمایی پارس ایر تا انتها هفته ۳۲ بارداری با مجوز پزشک اجازه پرواز می دهد.
- ایرلاین فلای پرشیا: مادر باردار تا انتهای هفته ۲۸ بارداری میتواند پرواز خود را با شرکت هواپیمایی فلای پرشیا انجام دهد اما از هفته ی ۲۸ الی ۳۴ دریافت مجوز پزشک الزامی خواهد بود. همچنین در هفته ۳۵ بارداری پرواز با این ایرلاین به طور کل ممنوع است.
قوانین شرکتهای هواپیمایی خارجی درباره بارداری
- ایرلاین ترکیش ایر: پرواز مادر باردار تا انتها هفته ۲۸ بارداری مجاز است اما در صورتی که بارداری از نوع تک قلو بوده فقط تا هفته ۳۵ و با مجوز پزشک پرواز امکان پذیر است. همچنین پرواز در بارداری چندقلویی نیز تا انتهای هفته ۳۱ با مجوز پزشک انجام می شود.
- ایرلاین امارات: شرکت هواپیمایی امارات تنها تا هفته ۱۱ به مادر باردار اجازه پرواز بدون مجوز پزشک را می دهد. در هفته ۱۱ الی ۳۶ در صورت تک قلو بودن و در هفته ۱۱ الی ۳۲ در صورت در صورت بارداری چند قلویی پرواز امارات فقط با ارائه مجوز متخصص زنان و زایمان امکان پذیر است.
- ایرلاین لوفت هانزا: مادر باردار می تواند تا هفته ۳۵ در بارداری تک قلویی و تا هفته ۲۸ در بارداری چندقلویی به شرط ارائه مجوز پزشک با هواپیما لوفت هانزا پرواز کند.
بهترین صندلی هواپیما برای خانم بازدار
- صندلی های کنار راهرو: این صندلی ها به شما امکان بلند شدن و راحت تر حرکت کردن طی پرواز را می دهند که از تورم پاها جلوگیری می کند.

- صندلی بالک هد(bulkhead): در تمامی هواپیماها صندلی های کلاس پروازی بیزینس و اکونومی توسط دیواری به نام بالک هد از هم جدا می شود. اولین ردیف صندلی کلاس اکونومی که بعد از این دیوار قرار دارد نسبت به ردیف های بعدی فضای پا بیشتری داشته و گزینه ای مناسب برای مادر باردار است.

دقت داشته باشید صندلی های ردیف خروج اضطراری نیز از فضای پا زیادی برخوردار هستند اما رزرو این صندلی ها برای بانوان باردار ممنوع است.
راهکارهایی برای راحتی بیشتر در پرواز هنگام بارداری
- از لباس های گشاد، راحت، کفش بدون پاشنه استفاده کنید
- کمربند ایمنی را زیر شکن و روی لگن و باسن ببنید نه روی شکم
- جهت جلوگیری از لخته شدن خون هر ۱ الی ۲ ساعت بلند شوید و راه بروید
- جهت جلوگیری از کم آبی طی پرواز آب زیاد بنوشید و مغزیجات و میوه خشک همراه خود داشته باشید
نظر شما در مورد این مطلب چیست ؟
با کلیک بر روی یکی از ستاره ها از ۱ تا ۵ امتیاز دهید :
امتیاز : / ۵. تعداد نظر :
هیچ نظری داده نشده است .
ارسال نظر