پزشک سایت

پزشک سایت

دوشنبه, فروردین ۱۱, ۱۴۰۴

پزشک سایت - راهنمای شما در مسیر سلامت و بهبود، با اطلاعات جامع پزشکی و مقاله های تخصصی

در تماس باشید

پزشکی

تست پاپ اسمیر چیست و از چه سنی باید انجام شود؟

تست پاپ اسمیر چیست و از چه سنی باید انجام شود؟

هنگامی که سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه خود شناسایی شود، احتمال درمان موفقیت‌ آمیز آن بسیار بیشتر خواهد بود. توصیه می‌ شود که تست پاپ اسمیر از سن ۲۱ سالگی انجام گردد.

تست پاپ اسمیر یک غربالگری مهم برای شناسایی سرطان دهانه رحم و HPV است که باید از سن ۲۱ سالگی انجام شده و می‌ تواند شیوع سرطان دهانه رحم را تا ۷۰ درصد کاهش دهد.

در حالی که سرطان پستان در حال حاضر به عنوان اصلی ترین علل مرگ ناشی از سرطان در زنان شناخته می‌ شود، سرطان دهانه رحم برای دهه‌ ها یکی از شایع‌ ترین علل مرگ ناشی از سرطان در زنان بوده است.

تست پاپ اسمیر (Pap Smear Test) برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ میلادی معرفی شد و بیش از نیم قرن است که مورد استفاده قرار گرفته و جان بسیاری از زنان را نجات داده است زیرا تغییرات دهانه رحم را پیش از آنکه به سرطان تبدیل شوند، شناسایی می‌ کند. محققان تخمین می‌ زنند که غربالگری‌ های سرطان که معمولاً شامل تست پاپ اسمیر نیز می‌ شود، با کاهش ۷۰ درصدی در شیوع سرطان دهانه رحم و پیش‌ آگهی افراد مبتلا به آن از در میان این سال ها همراه بوده است.

با این حال، تست پاپ اسمیر محدودیت‌ هایی نیز دارد. جمع‌ آوری و گزارش آن دشوار است زیرا پاتولوژیست‌ ها باید تجربه قابل توجهی در گزارش‌ دهی داشته باشند. در ابتدا توصیه می‌ شد که تست پاپ اسمیر به صورت سالانه انجام شود اما با پیشرفت تکنولوژی و دستیابی به علوم جدید، اکنون امکان شناسایی مستقیم عفونت HPV وجود دارد که در مقابل پاپ اسمیر که تغییرات را شناسایی می‌ کند، کارآمد تر است. خواندن نتیجه آزمایش HPV ساده‌ تر از پاپ اسمیر است. بنابراین، آزمایش HPV به برنامه‌ های غربالگری اضافه شده است. زمانی که آزمایش HPV به صورت همزمان با تست پاپ اسمیر انجام می‌ شود، به آن “آزمایش دوگانه” یا “Co-testing” گفته می‌ شود. جمع‌ آوری نمونه برای آزمایش HPV مشابه پاپ اسمیر است.

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر که به آن معاینه دهانه رحم یا آزمایش اسمیر نیز گفته می‌ شود، برای تشخیص سلول‌ های غیر طبیعی در دهانه رحم شما انجام می‌ گیرد. تست پاپ اسمیر همچنین می‌ تواند عفونت‌ های واژن و التهابات را شناسایی کنند. این نوع آزمایش عمدتاً برای غربالگری سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرند که بیشتر در افرادی که بالای ۳۰ سال سن دارند، شایع است.

مهم است به این نکته توجه داشته باشید که تست پاپ اسمیر با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) متفاوت است. آزمایش HPV معمولاً برای افرادی که ۲۱ سال یا بیشتر داشته و نتایج تست پاپ اسمیر آنها غیر طبیعی است، یا برای افرادی که بالای ۳۰ سال دارند، استفاده می‌ شود. گاهی اوقات، پزشک زنان و زایمان ممکن است اگر شما به هر دو آزمایش نیاز داشته باشید، هر دو آزمایش را به صورت همزمان انجام دهد.

بهترین زمان انجام تست پاپ اسمیر

وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده آمریکا، توصیه‌ هایی برای انجام آزمایش پاپ اسمیر در افرادی که ریسک خاصی ندارند، ارائه داده است. این دستور العمل‌ ها به شرح زیر است:

  • آغاز غربالگری: از سن ۲۱ سالگی
  • برای سنین ۲۱ تا ۲۹ سال: هر ۳ سال یکبار تنها تست پاپ اسمیر انجام شود (بدون آزمایش HPV)
  • برای سنین ۳۰ تا ۶۵ سال: هر ۶ سال یکبار آزمایش دوگانه (تست پاپ اسمیر و آزمایش HPV به صورت همزمان) انجام گردد.
  • برای سنین بیشتر از ۶۵ سال: با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است دیگر نیازی به انجام تست پاپ اسمیر نداشته باشید.
  • انجام غربالگری بیشتر برای زنانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند افراد HIV مثبت، توصیه می‌ شود.

اصلی ترین تغییری که در دهه گذشته رخ داده این است که اکنون غربالگری هر ۳ یا ۵ سال یکبار توصیه می‌ شود، در حالی که قبلاً معاینه به صورت سالانه انجام می‌ شد. این تغییر عمدتاً به دلیل تکنولوژی پیشرفته تر و دسترسی به آزمایش HPV است. همچنین پزشکان متوجه شده اند که تغییرات به سمت سرطان دهانه رحم به طور بسیار آهسته و در طول زمان طولانی‌ تری رخ می‌ دهند، بنابراین معاینات مکرر ضروری نیست.

زنان جوان‌ تر معمولاً به راحتی HPV را گرفته و از بین می‌ برند، بنابراین انجام آزمایش HPV برای سنین زیر ۳۰ سال کمتر مفید واقع خواهد بود. استفاده همزمان از هر دو آزمایش، مزایای خاص خود را دارد زیرا تست پاپ اسمیر میزان تغییرات ایجاد شده در دهانه رحم را نشان داده و آزمایش HPV به ما می‌ گوید که آیا این تغییرات ناشی از HPV است و یا یک چیز دیگر. اگر تغییرات ناشی از انواع پر خطر HPV مانند HPV نوع ۱۶ و HPV نوع ۱۸ باشد، خطر ابتلا به سرطان بسیار بالا است. ممکن است در آینده آزمایش HPV کاملاً جایگزین تست پاپ اسمیر شود.

واکسن سرطان دهانه رحم یا واکسن HPV تغییرات اساسی را در این زمینه ایجاد کرده است. با تجویز این واکسن به دختران نوجوان قبل از برقراری هرگونه رابطه جنسی، می‌ توان از عفونت HPV و در نتیجه از بروز سرطان جلوگیری به عمل آورد. کارآیی این واکسن پس از ابتلا به عفونت HPV کمی مشکوک است.

آمادگی های لازم قبل از انجام تست پاپ اسمیر

برای افزایش دقت تست پاپ اسمیر، چندین نکته وجود دارد که باید برای مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت قبل از آزمایش از آن‌ها اجتناب کنید. این موارد عبارتند از:

  • آمیزش جنسی
  • دوش واژینال (روشی برای شستن واژن)
  • تامپون‌
  • کاپ قاعدگی یا فنجان قاعدگی
  • لوبریکانت یا ژل روان‌ کننده
  • ژل ها و محلول های شستشوی واژینال

اگر ممکن است، توصیه می شود که از انجام تست پاپ اسمیر در حین قاعدگی خودداری کنید.

چگونگی و مراحل انجام تست پاپ اسمیر

نحوه انجام تست پاپ اسمیر

در هنگام انجام آزمایش پاپ اسمیر، از شما خواسته می‌ شود که روی تخت معاینه دراز کشیده و زانوهایتان را بالا بیاورید. سپس پاهای خود را در استیراپ‌ ها در دو طرف تخت قرار می‌ دهید. شما باید کمی به سمت انتهای تخت حرکت کنید.

پزشک یک اسپکولوم فلزی یا پلاستیکی را در واژن شما قرار می‌ دهد تا آن را باز نگه دارد. سپس از یک سواب برای خراشیدن آرام برخی از سلول‌ها و موکوس (ترشحات) سطح دهانه رحم استفاده می‌ کند.

اکثر افراد در طول آزمایش هیچگونه دردی را احساس نمی‌ کنند، اما ممکن است احساس کشیدگی، فشار یا گرفتگی شبیه به درد قاعدگی داشته باشید. این احساس معمولاً موقتی بوده و پس از انجام آزمایش از بین می‌ رود.

در انتها، پزشک نمونه‌ ها را به آزمایشگاه ارسال می‌ کند تا به وسیله میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرند. در صورت لزوم، پزشک ممکن است آزمایش HPV را نیز برای شما تجویز کند.

تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر

آزمایش پاپ اسمیر به عنوان یک تست غربالگری برای شناسایی نیاز به معاینه‌ های بیشتر طراحی شده است. این آزمایش به عنوان یک آزمایش قابل اعتماد در نظر گرفته می‌ شود. غربالگری روتین پاپ اسمیر برای شناسایی سرطان دهانه رحم بسیار خوب است، اما همان‌ طور که در یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ بیان شده است، می تواند نتایج به اشتباه منفی و به اشتباه مثبت نیز در این میان وجود داشته باشد.

انواع نتایج آزمایش پاپ اسمیر

اکثر نتایج آزمایش پاپ اسمیر را نتایج منفی (Negative) تشکیل می دهند. این بدان معناست که شما هیچگونه ناهنجاری نداشته‌ اید و باید به پیروی از زمان‌ بندی آزمایش‌ های آینده ادامه دهید.

نتایج غیر قابل قبول

گاهی اوقات، نتایج آزمایش پاپ اسمیر به عنوان غیر قابل قبول (Unsatisfactory) رویت می شود. این موضوع لزوماً نباید سبب نگرانی شما گردیده و می‌ تواند به چند دلیل اتفاق بیفتد، از جمله:

  • تعداد سلول‌ های دهانه رحم برای انجام آزمایش دقیق، کافی نبوده است.
  • سلول‌ ها به دلیل وجود خون یا موکوس (ترشحات) قابل ارزیابی نبوده‌ اند.
  • وجود خطا در انجام آزمایش.

اگر نتایج شما غیر قابل قبول باشد، پزشک ممکن است بخواهد که آزمایش را بلافاصله تکرار نموده یا شما را زودتر از موعد برنامه‌ریزی شده برای آزمایش مجدد فرابخواند.

نتایج غیر طبیعی

نتایج غیر طبیعی (Abnormal) در آزمایش پاپ اسمیر به این معنا نیست که شما به سرطان دهانه رحم مبتلا هستید. بلکه این به این معنی است که برخی از سلول‌ ها با دیگر سلول‌ ها متفاوت بودند. نتایج غیر طبیعی معمولاً به عنوان نتایج مثبت شناخته می‌ شوند و معمولاً در دو دسته قرار می‌ گیرند:

  • ضایعات درجه پایین و پیش سرطانی (LSIL): این نتیجه اغلب به این معناست که شما HPV دارید. بر همین اساس، شما نیاز به نظارت دقیق‌ تر داشته و ممکن است اگر تغییرات بعد از ۲ سال باقی بمانند، نیاز به کولپوسکوپی (بررسی دقیق‌ تر دهانه رحم) داشته باشید.
  • ضایعات درجه بالا، زخم و تغییرات شدید سلول های پیش سرطانی (HSIL): این نتیجه می‌ تواند نشان‌ دهنده این موضوع باشد که شما مدت زمان طولانی‌ تری دچار عفونت HPV بوده‌ اید. سلول‌ ها می‌ توانند پیش‌ سرطانی یا سرطانی باشند. شما نیاز به آزمایش پاپ اسمیر بعد از ۶ ماه و سپس کولپوسکوپی یا در صورت لزوم بیوپسی مخروطی (نمونه‌برداری از بافت) خواهید داشت.
  • سلول‌ های سنگفرشی غیرطبیعی با اهمیت نامشخص (ASCUS): این شایع‌ ترین نتیجه غیر طبیعی در تست پاپ اسمیر است. این نتیجه نشان‌ دهنده التهاب با درجه پایین ناشی از عفونت‌ ها یا تحریکات ناشی از دستگاه داخل رحمی (IUD) است. از آنجا که مشخص نیست که این نتیجه ناشی از HPV است یا نه، شما نیاز به انجام آزمایش HPV خواهید داشت. اگر نتیجه آزمایش HPV شما مثبت باشد، پزشک شما را به کولپوسکوپی ارجاع خواهد داد. اگر نتیجه آزمایش منفی باشد، شما باید بسته به سن و دستورالعمل‌ های دیگر، آزمایش‌ های پاپ اسمیر اضافی را انجام دهید.

سرطان دهانه رحم چیست و چگونگی شناسایی می شود؟

سرطان دهانه رحم یکی از سرطان‌ های شایع در میان زنان است. این نوع سرطان زمانی اولین سرطان در میان زنان بود، اما اکنون سرطان سینه جای آن را گرفته و مقام نخست سرطان ها در میان زنان را از آن خود کرده است. با این حال، این سرطان هنوز بخش گسترده ای از کل سرطان‌ های زنان را تشکیل داده و یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان به شمار می رود.

برای بسیاری از سرطان‌ ها، علت دقیق بیماری مشخص نیست، اما ما می‌ دانیم که تقریباً تمامی سرطان‌ های دهانه رحم به دلیل ویروس خاصی به نام ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می‌ شوند. انتقال HPV معمولاً از طریق تماس پوست با پوست در حین آمیزش جنسی صورت می‌ گیرد. اگرچه این ویروس بسیار شایع است، اما بیشتر افراد قادرند تا بدون اینکه مشکل خاصی ایجاد شود، HPV را از بدن خود خارج کنند. اما در برخی از زنان، این ویروس به طور مداوم در دهانه رحم باقی مانده و می‌ تواند طی سال‌ ها منجر به سرطان شود. همه انواع HPV موجب سرطان نمی‌ شوند، بیشتر سرطان‌ ها به انواع خاصی از HPV مانند HPV نوع ۱۶ و HPV نوع ۱۸ نسبت داده می‌ شوند.

دوره نهفتگی طولانی میان عفونت HPV و توسعه سرطان دهانه رحم این فرصت را به پزشکان می‌ دهد که این عفونت را شناسایی کرده و تغییرات ایجاد شده در دهانه رحم را بررسی کنند. این کار معمولاً با وارد کردن یک اسپاتول کوچک از طریق واژن و خراشیدن سطح دهانه رحم انجام می‌ شود. این فرایند معمولاً سریع بوده و ناراحتی بسیار کمی ایجاد می‌ کند. در انتها این نمونه‌ ها تحت میکروسکوپ توسط یک پاتولوژیست مشاهده و گزارش می‌ شوند.

علائم سرطان دهانه رحم

بسیاری از افراد، علائم سرطان دهانه رحم نظیر درد را تا زمانی که بیماری به مراحل پیشرفته‌ تر برسد تجربه نمی‌ کنند. با این وجود، علائم شایع این بیماری عبارتند از:

  • خونریزی واژن در زمانی که در دوران قاعدگی قرار ندارید
  • خونریزی شدید در دوران قاعدگی
  • ترشحات غیر طبیعی واژن، گاهی اوقات همراه با بوی بد
  • درد در حین رابطه جنسی
  • درد لگنی
  • درد در هنگام ادرار کردن

سوالات متداول در خصوص تست پاپ اسمیر

  • آیا باید تست پاپ اسمیر انجام دهم؟
    بسیار توصیه می‌ شود که به صورت منظم، آزمایش‌ پاپ اسمیر به جهت غربالگری HPV یا سرطان دهانه رحم انجام دهید.
  • آیا می‌ توانم قبل از ۲۱ سالگی تست پاپ اسمیر انجام دهم؟
    پزشک معمولاً آزمایش پاپ اسمیر را قبل از ۲۱ سالگی توصیه نمی‌ کند، مگر اینکه شما در گروه‌ های پرخطر قرار داشته باشدو
  • آیا آزمایش پاپ اسمیر درد دارد؟
    ممکن است هنگام سواب زدن پزشک به دهانه رحم شما فشار جزئی را احساس کنید، اما این حس بسیار کوتاه و سریع خواهد بود.
  • برای آزمایش پاپ اسمیر باید چه لباسی بپوشم؟
    شما می‌توانید همان لباس‌ هایی را که در روزهای عادی می‌ پوشید، برای تست پاپ اسمیر نیز به تن کنید. پزشک از شما خواهد خواست که لباس و زیرپوش خود را درآورده و روپوش مخصوص معاینه بپوشید.
  • چه زمانی از ماه برای انجام تست پاپ اسمیر بهترین است؟
    بهترین زمان برای انجام آزمایش پاپ اسمیر هر زمانی از ماه است که در دوران قاعدگی قرار نداشته باشد.

مروری بر مهم ترین نکات در خصوص تست پاپ اسمیر

بیشتر زنان باید از سن ۲۱ سالگی، تست پاپ اسمیر را شروع کنند. این آزمایش‌ ها اینکه آیا سلول‌ های غیر طبیعی در دهانه رحم شما وجود دارند را نشان داده و همچنین راهی مهم برای غربالگری التهاب‌ هایی هستند که ممکن است نشان‌ دهنده سرطان دهانه رحم باشند. آزمایش‌ های پاپ اسمیر نشان داده‌ اند که می‌ توانند شیوع سرطان دهانه رحم و پیش‌ آگهی افراد مبتلا به آن را تا ۷۰ درصد کاهش دهند.

تست پاپ اسمیر معمولاً توسط پزشک متخصص زنان و زایمان انجام شده و معمولاً دردناک نیست، اگرچه برخی از افراد ممکن است احساس ناراحتی موقتی را در دهانه رحم خود داشته باشند. اگر نتایج آزمایش غیر طبیعی باشد یا اینکه پزشک تشخیص دهد، ممکن است به انجام آزمایش HPV نیز نیاز داشته باشید.

نظر شما در مورد این مطلب چیست ؟

با کلیک بر روی یکی از ستاره ها از ۱ تا ۵ امتیاز دهید :

امتیاز : / ۵. تعداد نظر :

هیچ نظری داده نشده است .

اشتراک گذاری:
img
نویسنده

زهرا ق

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه‌های مورد نیاز مشخص شده‌اند.