پژوهشهای گذشته نشان دادهاند که رژیم غذایی فستینگ (ناشتا بودن) میتواند به بازسازی سلولهای بنیادی روده کمک کند و آنها را در برابر آسیبها و التهابات محافظت کند. اما حالا یک مطالعه جدید توسط یک تیم بینالمللی از پژوهشگران نشان میدهد که تغذیه مجدد پس از دورههای ناشتا ممکن است باعث افزایش تولید سلولهای بنیادی شود، که این امر میتواند با خطر تشکیل تومورهای سرطانی همراه باشد.
خطر تولید موتاژنها پس از تغذیه مجدد
براساس این پژوهش، پس از دورههای فستینگ و با آغاز تغذیه مجدد، ممکن است تولید موتاژنها افزایش یابد. موتاژنها موادی مانند آمینهای هتروسیکلیک موجود در گوشت سوخته هستند که میتوانند موجب جهش ژنتیکی و افزایش خطر سرطان شوند.
عمر ییلماز، زیستشناس موسسه فناوری ماساچوست، در این خصوص میگوید: “فعالیت بیشتر سلولهای بنیادی برای بازسازی بدن خوب است، اما اگر این فعالیت بیش از حد باشد، ممکن است پیامدهای منفی به همراه داشته باشد. فستینگ بسیار سالم است، اما اگر بعد از دوره ناشتا، مواد جهشزا مانند گوشت سوخته مصرف شود، خطر بروز ضایعاتی که به سرطان تبدیل میشوند، افزایش مییابد.”
فعالیت سلولهای بنیادی روده و افزایش خطر سرطان
سلولهای بنیادی روده از جمله فعالترین سلولها در بدن هستند که به طور پیوسته تقسیم میشوند و پوشش روده را هر ۵ تا ۱۰ روز تجدید میکنند. این فعالیت بالای سلولی میتواند خطر وقوع جهشهای سرطانزا را افزایش دهد و این خطر به خصوص در دوره تغذیه مجدد پس از دوره ناشتا بیشتر میشود.
پژوهشگران در این مطالعه به مسیری زیستی به نام mTOR پرداختهاند که در رشد سلولی و متابولیسم نقش دارد. این مسیر در دورههای ناشتا موجب افزایش تولید مولکولهایی به نام پلیآمین میشود که به تکثیر سلولی کمک میکنند. این مولکولها برای بازسازی بدن پس از محرومیت از مواد غذایی و انرژی ضروری هستند، اما میتوانند در شرایطی که برای رشد سرطان مساعد است، خطر ایجاد تومور را نیز افزایش دهند.
تأثیر فستینگ بر کاهش خطر سرطان و اهمیت مطالعات بیشتر
مطالعات گذشته نشان دادهاند که رژیمهای غذایی فستینگ میتوانند در کاهش خطر ابتلا به سرطان مفید باشند و حتی اثربخشی درمانهای ضد سرطان را افزایش دهند. با این حال، این مطالعات عمدتاً بر روی پرهیز غذایی تمرکز داشتهاند و پیامدهای احتمالی تغذیه مجدد پس از ناشتا را مورد بررسی قرار ندادهاند.
این مطالعه جدید نشان میدهد که نیاز به پژوهشهای بیشتری وجود دارد تا بتوان مزایای رژیمهای فستینگ را افزایش داد و در عین حال خطرات احتمالی آنها را کاهش داد. بهعلاوه، برای درک دقیقتر پیامدهای این رژیمها، پژوهشهای انسانی نیز ضروری هستند؛ چرا که شرایط در انسانها به مراتب پیچیدهتر از مدلهای حیوانی است.
این پژوهش در مجله معتبر Nature منتشر شده است.
نظر شما در مورد این مطلب چیست ؟
با کلیک بر روی یکی از ستاره ها از ۱ تا ۵ امتیاز دهید :
امتیاز : / ۵. تعداد نظر :
هیچ نظری داده نشده است .